Łosoś grilowany z cytrynami
Cóż mogę powiedzieć o tym daniu. Dla mnie przepyszne, ale ja uwielbiam łososia, więc ocena może nie być obiektywna.
Pierwszy raz grillowałam cytryny, ale z pewnością nie ostatni. Ich lekko słodki smak mnie zaskoczył. Polecam.
Składniki:
na łososia:
1 filet z łososia ze skórą (użyłam 4 porcji filetowych bez skóry)
1 łyżka nasion kopru włoskiego
2 łyżki sezamu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki koperku posiekanego
2 cytryny
na ziemniaki:
500g młodych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka koperku (posiekanego)
sól
Wykonanie:
Filety z łososia posolić i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie wytrzeć je papierem. Zmiksować nasiona kopru włoskiego, sezam i cukier i dodać koperek (pominęłam). Tak przygotowaną przyprawą natrzeć rybę. Cytryny pokroić na dość grube plastry i grillować je na patelni razem z łososiem. Przed podaniem wycisnąć je na łososia.
Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Po odcedzeniu posypać posiekanym koperkiem, dodać oliwę z oliwek i sok z połowy cytryny. Posolić i dokładnie całość wymieszać.
Przepis na łososia pochodzi z książki C. Lackberg i Ch. Hellberga pt."Smaki z Fjallbacki"