Gatunek owoców i skład kruszonki jest zupełnie dowolny i właśnie dlatego deser można przygotować w dowolnej kompozycji smakowej z wykorzystaniem ulubionych rodzajów mąki i dodatków. Deser zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie i jest jedyny w swoim rodzaju.
Temat (ryba z owocami) stanowił spore wyzwanie, ale udało się i powstał całkiem przyjemny, pieczony halibut z karmelizowanym, pikantnym mango. Nie jest to może taki wykwint, jak pstrąg z truskawkami, ale jeśli miałabym zachęcić kogoś do jedzenia ryb, to ta propozycja jest ideałem, jako ani zbyt nudna, ani zbyt awangardowa.
Dzisiaj zapraszam Was na wersję z Toskanii. Pappa al pomodoro jest daniem z cucina povera, czyli tzw. biednej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować.
Risotto to danie, od którego można się łatwo uzależnić. Ta kremowa konsystencja, ten aromat i ta … nieskończona liczba dodatków, którymi można je urozmaicać.
Całe wiadro węgierek czekało już od jakiegoś czasu żeby je wykorzystać, w końcu nadszedł ten moment :) Powstała smaczna tarta, zachęcam Was do zrobienia.
Wyszło coś fantastycznego - focaccia, czyli włoski, płaski chlebek, wytrawny, delikatnie rozmarynowy, soczysty od jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony na pół i posmarowany cienką warstwą ulubionego dżemu. Ja się w tym pieczywie zakochałam. Spróbujecie i Wy...?
Po zrobieniu capuns, czyli szwajcarskich gołąbków, zostało mi sporo mniejszych liści boćwiny oraz resztki boczku i salami. Postanowiłam wykorzystać je, tworząc kolejną przekąskę z tegoż kraju, tym razem jednak znacznie prostszą i szybszą w wykonaniu. Kruche rożki nadziewane wędliną i duszonymi liśćmi mangoldu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dziś proponuję Wam mocno czekoladowe ciasto połączone z tymi słodkimi owocami, ciasto z dodatkiem majonezy niech Was nie dziwi, wszak to olej i jajka, czyli podstawowe składniki każdego ciasta. Warto wykorzystać foremki różnej wielkości, efekt będzie dużo ciekawszy.