Czarniak zapiekany z cukinią
przepis:
.
2 filety z czarniaka
1 mała cukinia
3 dymki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka tartego sera grana padano
1 łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz, sok z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem.
Cukinię opłukać, pokroić w kostkę.
Dymkę pokroić.
Czosnek posiekać.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić czosnek, dodać cukinię, smażyć razem 5 min.
Dodać sól, pieprz, tymianek, cebulkę oraz przecier pomidorowy.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Na wierzch ryby wyłożyć cukinię, posypać tartym serem.
Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220º C i zapiekać ok. 30 min.
.