Rosół z papryczką chipotle i awokado

Rosół z papryczką chipotle i awokado

Czy w Meksyku jedzą rosół? A pewnie!
Niekoniecznie jednak taki, jaki znamy dobrze z rodzinnych obiadów u babci ;) Meksykański rosół zawiera w sobie awokado, cebulkę, kawałki kurczaka, a zamiast makaronu – chipsy tortilla jako dodatek :) I – rzecz jasna – jest ostry. Ostrość tę nadaje papryczka chili chipotle w marynacie adobo. Jest to wędzona papryczka w sosie pomidorowym. Jest ostrzejsza od świeżej papryczki, ponieważ ilość kapsaicyny wzrasta w procesie wędzenia. Ja dawkuję ją bardzo ostrożnie ;) Małe puszki tej papryki można kupić w sklepach z kuchniami świata.

Rosół bardzo nam smakował. Cebulki działały orzeźwiająco, a awokado łagodziło ostrość chili. Wszystkie te smaki razem bardzo fajnie się komponowały.

Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.


Zdjęcie - Rosół z papryczką chipotle i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ROSÓŁ Z PAPRYCZKĄ CHIPOTLE I AWOKADO
(4 porcje)
5 szklanek rosołu z kurczaka,
350-400g ugotowanego mięsa z kurczaka (najlepiej pierś),
1-2 posiekane ząbki czosnku,
1 papryczka chili chipotle w marynacie adobo (dałam mniej),
1 awokado,
sok z limonki lub cytryny,
3-5 cebulek dymek,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry + dodatkowo chipsy tortilla do podania (opcjonalnie)

Rosół zagotować. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chipotle wraz z odrobiną marynaty i zagotować. Dodać pokrojone mięso kurczaka oraz cebulki dymki posiekane w plasterki i jeszcze chwilę podgrzewać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać. Miąższ pokroić w kostkę, ułożyć na talerzach i skropić sokiem z limonki.
Do talerzy nalać rosół, posypać świeżą kolendrą (ja zapomniałam ;)
Podawać z chipsami tortilla.


Zdjęcie - Rosół z papryczką chipotle i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów