Bagietka z pieczonymi truskawkami
Co jest dla Was prawdziwym smakiem lata? Dla mnie bezapelacyjnie truskawki. A że w tym roku porządnie wymarzłam, nie mogę się doczekać najcieplejszej pory roku.
Wprawdzie truskawki pozostawiają jeszcze wiele do życzenia, nie mogę się powstrzymać i dodaję je dosłownie do wszystkiego. Oczywiście to naturalna kolej rzeczy, że znalazły się również w chlebie. Tym razem w wersji pieczonej, która uwalnia ich naturalną słodycz.
Taka bagietka to idealny pomysł na piknik. Idealnie sprawdzi się w materiałowej torbie, a później jedzona odrywając ją kawałek po kawałku.
Bagietka z pieczonymi truskawkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 1 godzina 50 minut Porcje: 1 Składniki- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 4 truskawki
- ok. 120 ml ciepłej wody
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Pokrój truskawki na małe kawałki i wyłoż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wsadź do piekarnika na ok. 15 minut i odstaw do ostygnięcia.
- Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże i sól.
- Dodaj upieczone truskawki i powoli zacznij dolewać wodę. Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż uzyska jednolitą, elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Uformuj z ciasta długi rulon i przytwierdź go do jednej ze ścian wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przy drugiej zrób ściankę z folii aluminiowej i przyłóż do drugiej strony (jak na zdjeciu).
- Przykryj „konstrukcje” materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej ponownie piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw bagietkę i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.