Cebulowe kotleciki
- Składniki :
- - duże cebule - 4 szt
- - mąka - 30 dag
- - jajka - 2 szt
- - sól - 1 łyżeczka
- - pieprz - 1 łyżeczka
- - cukier - 1 łyżeczka
- - olej do smażenia
- Sos śmietanowy :
- - śmietana 18% słodka - ok. 200 ml
- - mąka - 1 łyżka
- - papryka słodka - 1 szczypta
- - cukier - 1 łyżeczka
- - margaryna - 2 łyżki
- - sól , pieprz - do smaku
- - koperek - 1 pęczek
Z takich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania!
Tak było i tym razem!
Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho!
Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące!
Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy. Kroimy w plastry ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ). Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron. Odstawiamy ” do przegryzienia ” na ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę moczymy w cieście. Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Zajadamy z ulubionymi sosami np. śmietanowym
Sos śmietanowy :
Na patelni rozpuszczamy margarynę.
Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.
Dolewamy śmietanę.
Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką
( tak , cukier jest ważny! )
Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smacznego!