Cebulowe kotleciki

  • Składniki :
  • - duże cebule - 4 szt
  • - mąka - 30 dag
  • - jajka - 2 szt
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - pieprz - 1 łyżeczka
  • - cukier - 1 łyżeczka
  • - olej do smażenia
  • Sos śmietanowy :
  • - śmietana 18% słodka - ok. 200 ml
  • - mąka - 1 łyżka
  • - papryka słodka - 1 szczypta
  • - cukier - 1 łyżeczka
  • - margaryna - 2 łyżki
  • - sól , pieprz - do smaku
  • - koperek - 1 pęczek

Z takich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania!

Tak było i tym razem!

Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho!

Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące!

Zdjęcie - Cebulowe kotleciki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy. Kroimy w plastry ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ). Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron. Odstawiamy ” do przegryzienia ” na ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę moczymy w cieście. Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Zajadamy z ulubionymi sosami np. śmietanowym

Sos śmietanowy :

Na patelni rozpuszczamy margarynę.

Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.

Dolewamy śmietanę.

Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką
( tak , cukier jest ważny! )

Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Zdjęcie - Cebulowe kotleciki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z kalafiora
1

Kotlety z kalafiora

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Puree ze skorzonery

Puree ze skorzonery

Dzi Dzi
karmelowy

„Bigosik” z młodej kapusty
1

„Bigosik” z młodej kapusty

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bigos z  cukinii
1

Bigos z cukinii

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Niedzielny kurczak nadziewany

Niedzielny kurczak nadziewany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Spaghetti z sosem ze świeżych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty