Cebulowe kotleciki
            - Składniki :
 - - duże cebule - 4 szt
 - - mąka - 30 dag
 - - jajka - 2 szt
 - - sól - 1 łyżeczka
 - - pieprz - 1 łyżeczka
 - - cukier - 1 łyżeczka
 - - olej do smażenia
 - Sos śmietanowy :
 - - śmietana 18% słodka - ok. 200 ml
 - - mąka - 1 łyżka
 - - papryka słodka - 1 szczypta
 - - cukier - 1 łyżeczka
 - - margaryna - 2 łyżki
 - - sól , pieprz - do smaku
 - - koperek - 1 pęczek
 
Z takich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania!
Tak było i tym razem!
Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho!
Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące!
Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy. Kroimy w plastry ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ). Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron. Odstawiamy ” do przegryzienia ” na ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę moczymy w cieście. Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Zajadamy z ulubionymi sosami np. śmietanowym
Sos śmietanowy :
Na patelni rozpuszczamy margarynę.
Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.
Dolewamy śmietanę.
Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką
 ( tak , cukier jest ważny! )
Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smacznego!
 
            