Niedźwiedzi czosnek i seledynowy makaron

Niedźwiedzi czosnek i seledynowy makaron


Zdjęcie - Niedźwiedzi czosnek i seledynowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie każdy może być szczęśliwym, nieograniczonym zjadaczem tego wiosennego przysmaku. Rzadko można go kupić, tam gdzie rośnie dziko, jest pod ochroną, a w ogrodach należy do rzadkości. A szkoda, bo nie ma specjalnych wymagań, pięknie się rozrasta i jest odporny na mróz. Jest pierwszym jadalnym listkiem w moim ogrodzie. I za to kocham go najbardziej. W tym roku obdarował nas wyjątkowo szczodrze. Najpierw niecierpliwie wygrzebywany spod śniegu, radował odrobiną świeżej zieleni. Z czasem bukiety smakowitych liści były coraz większe.
Był wszędzie. Pławił się w zupach i sosach, dawał się zapiekać i gotować.
Królował w sałatkach, zdobił kanapki. Kochał się z serem i jogurtem. Czosnkowe pesto zawsze było pod ręką.


Zdjęcie - Niedźwiedzi czosnek i seledynowy makaron - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Teraz ogród jest biały od jego kwiatów, a to oznacza, że niedługo zniknie.
Te białe bukieciki są na pożegnanie. Będę za nim tęsknić do następnej wiosny.

Dzisiaj pomalował nam makaron do rosołu na piękny seledynowy kolor, przemycając przy okazji delikatny czosnkowy aromat.
To doskonałe zakończenie sezonu.


Składniki na makaron dla dwóch osób (z dokładką!)
200 g semoliny lub maki pszennej chlebowej, 2 jajka, 1 łyżka ciepłej wody, 2 łyżki oliwy, 10-15 liści czosnku

Liście czosnku z dodatkiem oliwy i łyżki wody rozdrabniam w malakserze.
Łączę z mąką i wbijam jajka. Wyrabiam na gładkie ciasto.
Wałkuję, lekko podsuszam i kroję na cieniutkie paseczki.
Gotuję w dobrze posolonej wodzie ok 1 min.

Smacznego!


Kategorie przepisów