Łosoś pieczony na soli pod kołderką z pesto
Kiedy mam mało czasu, a w tygodniu zawsze mam go mało - tworzę szybkie dania, które nie wymagają ode mnie doglądania i stania przy kuchence!
Ten łosoś powstał pod wpływem chwili, dostałam porcję fileta z łososia, dzień wcześniej zrobiłam pesto - bo bazylia rosła jak szalona (przepis podam w kolejnym wpisie) i w mojej szafce ciągle wpadałam na himalajską różową sól. Szybka decyzja, szybki obiad - pyszny obiad!
Sól dodaje niesamowitego aromatu i wilgotności a pesto wspaniałego smaku!
Zapraszam!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Ten łosoś powstał pod wpływem chwili, dostałam porcję fileta z łososia, dzień wcześniej zrobiłam pesto - bo bazylia rosła jak szalona (przepis podam w kolejnym wpisie) i w mojej szafce ciągle wpadałam na himalajską różową sól. Szybka decyzja, szybki obiad - pyszny obiad!
Sól dodaje niesamowitego aromatu i wilgotności a pesto wspaniałego smaku!
Zapraszam!
Składniki:
- filet z łososia w jednym kawałku około 350-400 g
- pesto z bazylii lub inne zielone - około 200 g
- sól himalajska, morska - napewno całe kryształki soli - około 300 g
Przygotowanie:
- łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
- w naczynie żaroodporne wysypać sól
- ułożyć na niej skórą do dołu rybę
- posmarować z wierzchu całym pesto - równomiernie
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 20 minut (już po pierwszych 10 minutach zajrzeć, żeby warstwa pesto się nie przypiekła, w razie potrzeby przykryć z wierzchu papierem do pieczenia lub obniżyć temperaturę o 5-10 stopni)
Smacznego;)