Zupa szparagowa

Zupa szparagowa
Sezon na szparagową w pełni. Sama po raz pierwszy postanowiłam spróbować tej zupy i ku mojemu zdziwieniu bardzo mi zasmakowała. Przy zakupie trzeba jedynie uważać, aby szparagi nie mialy łyka, bo może to nam zepsuć cały smak. Warto próbować sezonowych zup, chociaż jeśli nam zasmakują to trzeba na nie rok czekać ;)

Zdjęcie - Zupa szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co potrzebujemy:
  • 1 pęczek szparagów
  • ok 2 l bulionu
  • 5 łyżek mąki
  • 100 ml śmietany/mleka


Gotujemy bulion drobiowy, dodajemy włoszczyznę.
Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do bulionu i gotujemy przez ok 20 minut.
Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Gdy zupa nieco przestygnie, dodajemy śmietanę.

Kategorie przepisów