To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie.
Jednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem.
Szarlotka idealna, co tu dużo mówić. Najlepsze kruche ciasto, sprawdzone w kilku przepisach, lekka pianka i wyważone w smaku nadzienie z jabłek i rabarbaru. Słodkie od jabłek, ale jednocześnie subtelnie kwaskowe za sprawą rabarbaru. Jeśli szukacie przepisu na ciasto z rabarbarem, najgoręcej na świecie polecam ten przepis!
Gigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa
Dziś mam dla Was przepis na fantastycznie drożdżowe różyczki.
Ciasto nie tylko pięknie ( bo pięknie! ) wygląda , ale też super smakuje.
Idealne zarówno do ulubionej kawki, jak i na śniadanie do kubka ciepłego mleka.
Z całą pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Spróbujcie!
Kolejna marynata do mięsa podbiła moje podniebienie. Od dawna już piekę mięsa w podobny sposób i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Tym razem do marynaty dodałam sok z cytryny. Efekt powalił mnie na kolana bo wyszło bardzo rześko a ja bardzo lubię takie smaki. Mięso można podać na obiad a to co zostanie serwować jako pyszną, domową wędlinę.
Proponuję dziś przygotowanie ziemniaków na sposób orientalny, z aromatycznymi przyprawami jak kmin rzymski, curry i kolendra, z dodatkiem ostrej papryki i na koniec podduszone ze śmietanką. Jest to doskonały dodatek do każdego dania głównego, polecam!
Śniadanie z kaszą quinoa to solidna porcja energii na cały dzień. Quinoa to mnóstwo mikroelementów i witamin plus ulubione sezonowe owoce, które zwielokrotnią zawartość zdrowych składników. Świetna śnadaniowa alternatywa dla kaszy jaglanej i płatków owsianych.
Dzisiaj proponuję połączenie delikatnej roszponki i ostrego sera pleśniowego w zestawieniu z pomidorem i awokado. Sałatka z gatunku tych błyskawicznych a bardzo dobrych. Dałam typowy vinegret ale dobrze będzie też pasował ten na malinowym occie. Całość bardzo przyjemna w smaku.
Zanim na dobre zaczną się truskawki i kolejne owoce chcę pokazać prosty a bardzo dobry deser. Wykorzystałam do niego owoce raczej zimowe ale można przecież je zamieniać więc kiedy nastaną truskawki warto wypróbować tę kombinację.
Pojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony. Na początek smażone na patelni.
Pojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony. Na początek smażone na patelni.
Sernik posłodziłam mlekiem skondensowanym, stąd jego nazwa. Warstwy delikatnie ze sobą wymieszałam, przeplatały się więc nuty kawy i wanilii. Wyszło dokładnie tak, jak chciałam - delikatny, kremowy, rozpuszczał się na języku.