Szarlotka z rabarbarem i jabłkami
Szarlotka idealna, co tu dużo mówić. Najlepsze kruche ciasto, sprawdzone w kilku przepisach, lekka pianka i wyważone w smaku nadzienie z jabłek i rabarbaru. Słodkie od jabłek, ale jednocześnie subtelnie kwaskowe za sprawą rabarbaru. Jeśli szukacie przepisu na ciasto z rabarbarem, najgoręcej na świecie polecam ten przepis!
Składniki na kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie z rabarbarowo-jabłkowe:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg jabłek, u mnie champion
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Przygotowanie kruchego ciasta Mąkę przesiać, wsypać cukier, proszek, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, lekko "posiekać" z mąką, wlać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części - większą (ok. 600 g) i mniejszą. Pierwszą wylepić dno blachy 25x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą owinąć w folię. Blachę i pozostałe ciasto umieścić w lodówce na minimum godzinę, a najlepiej na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Przygotowanie nadzienia jabłkowo-rabarbarowego Rabarbar przemyć, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć około 20 minut razem z cukrem i cynamonem. Po tym czasie mocno zmięknie i zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pozostawić do przestudzenia, po czym dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłka.
Podpieczenie spodu i przygotowanie pianki Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Włożyć blachę z ciastem i piec przez 20 minut. Pod koniec tego czasu przygotować piankę: ubić białka na sztywno, następnie, ciągle ubijając na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze zmiksować.
Pieczenie ciasta Wyjąć blachę z piekarnika. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartę, po czym wyłożyć rabarbar z jabłkami. Następnie równomiernie rozprowadzić pianę z białek, a na koniec wysypać na wierzch starte (na grubych oczkach) ciasto. Blachę z powrotem umieścić w piekarniku i piec całość przez około 35 minut (aż wierzch się ładnie zarumieni - może to być trochę dłużej, zależy od piekarnika). Jeśli z kolei wierzch zacznie się rumienić już wcześniej - nakryć go papierem do pieczenia i czekać po podanego czasu.