Najlepsze ciasto z rabarbarem

Najlepsze ciasto z rabarbarem

Rabarbar kojarzy mi się z grządką w babci ogródku. Fascynowały mnie jaskrawe łodygi, których kolor intensyfikował się ku dołowi, uroczo kontrastując ze skórzastymi, ciemnozielonymi liśćmi. Jako dziecko lubiłam, na zewnętrznej stronie liści, szukać ospałych ślimaków, którym smak soczystych liści bardzo odpowiadał. Wieczorami ścinaliśmy łodygi, żeby ugotować z nich kompot, swoją drogą nigdy nie uważałam, że to dobry pomysł, to raczej zbrodnia na rabarbarze. Lekko ciepły kompot z rozgotowanym rabarbarem przyprawiał mnie o mdłości. Często więc uciekałam się do chrupania łodygi na surowo, wtedy można cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie.
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie

1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki ricotty
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
100 g stopionego masła
4-5 łodyg rabarbaru


Kruszonka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
garść płatków owsianych górskich
1/4 szklanki brązowego cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli 










Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni 2. Tortownicę o śr ok 23-25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 3. Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy 4. Jaja łączymy z ricottą i roztopionym, lekko schłodzonym masłem, dodajemy ekstrakt waniliowy 5. Łączymy mokre i suche składniki, wylewamy masę do przygotowanej tortownicy 6. Odcinamy końcówki rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga 7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy na cieście i wstawiamy je do piekarnika na ok 60 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka



Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Najlepsze ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów