Sernik cytrynowy

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik cytrynowy wyszedł mi obłędny! Wilgotny, kremowy i lekko kwaskowy. Spodu wyszło dużo, więc jak ktoś woli cienki spód, to należy przygotować go z połowy porcji. Masę raz przygotowywałam dodając po kolei składniki, ale to był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy.

Sernik cytrynowy

Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!):

Spód:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 800 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…)
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 300 g cukru
  • 5 dużych cytryn
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok.

Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać sok z cytryny i otartą skórkę i wszystko wymieszać. Przelać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 150 stopni około 75 minut. Zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia. Następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum kilka godzin.

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik cytrynowy
15

Sernik cytrynowy

Majana Majana
Majanowe pieczenie

ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA
10

ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA

evenka evenka
Arabeska

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przytulone bułeczki z fetą
2

Przytulone bułeczki z fetą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
1

Zapiekanka makaronowa z szynką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty makaron z kurkami i serem kozim
1

Prosty makaron z kurkami i ser…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film
2

Biszkopt ze śliwkami i bitą śm…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pieczony omlet na słodko aka ciasto z patelni
1

Pieczony omlet na słodko aka c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty