Sernik cytrynowy

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik cytrynowy wyszedł mi obłędny! Wilgotny, kremowy i lekko kwaskowy. Spodu wyszło dużo, więc jak ktoś woli cienki spód, to należy przygotować go z połowy porcji. Masę raz przygotowywałam dodając po kolei składniki, ale to był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się bez żadnych pęknięć, dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy.

Sernik cytrynowy

Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!):

Spód:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 800 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…)
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 300 g cukru
  • 5 dużych cytryn
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej zewnętrzną warstwę skórki. Oddzielnie wycisnąć sok.

Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać sok z cytryny i otartą skórkę i wszystko wymieszać. Przelać na ostudzony spód. Piec w temperaturze 150 stopni około 75 minut. Zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia. Następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum kilka godzin.

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik cytrynowy
15

Sernik cytrynowy

Majana Majana
Majanowe pieczenie

ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA
10

ANANASOWO-SEROWA PLECIONKA

evenka evenka
Arabeska

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto hukzulka
2

Ciasto hukzulka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
1

Tort czekoladowy z kremem czek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi pr…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim