Chleb pełnoziarnisty
To chlebek z mąki pszennej z ziarnami żyta, płatkami jęczmiennymi, nasionami słonecznika, prosa i siemienia lnianego. Chlebek wyjątkowo pulchny z przepysznie chrupiącą skórką.
Niezwykle zdrowe pieczywo, zaliczane do rustykalnych chlebów z pełnoziarnistej mąki pieczonych na drożdżach.
Polecam na sniadanie ?
Składniki:
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych /instant/
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 240 ml ciepłej wody
oraz na posypkę:
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 1 łyżeczka płatków owsianych
- 1 białko
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami lub drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniej wody z dodatkiem szczypty cukru i odstawić do spienienia, następnie dodać do mąki.
- Dodać pozostałe składniki.
- Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie przez ok. 5 minut do uzyskania pęcherzyków powietrza.
- Przełożyć do miski posmarowanej oliwą i przykryć sciereczką lub folią.
- Odstawić na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia.
- Odgazować ciasto, krótko wyrabiając.
- Uformować chlebek, przełożyć do formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika, posmarować wierzch chlebka białkiem i posypać nasionami.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 30 minut, następnie w 200 st. C przez 15 minut.
- Upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos, więc należy sprawdzić.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego ?