Zapiekanka mięsna z ziemniakami w beszamelu
To danie z serii „potrzeba matką wynalazku”. Ponieważ miałam w lodówce mielone mięso, postanowiłam trochę z nim pokombinować i tym sposobem przygotowałam zapiekankę na piątkę z plusem!
Pożywna, z warstwą apetycznie zarumienionych ziemniaków na wierzchu z pewnością trafi w Wasz gust!
Zapiekanka mięsna z ziemniakami w beszamelu Składniki- mięso mielone - 500g, wołowe
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- cebula - 2 szt
- czosnek - 1 ząbek
- marchewka - 1 szt
- pietruszka - 1 szt, korzeń
- seler - 1/4 szt
- por - 1/2 szt
- ziemniaki - 6 szt, raczej duże
- mąka pszenna - 2 łyżki
- masło - 3 łyżki
- mleko - ok. 1/2 l
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Ziemniaki obierz, pokrój w ok. 1 cm plastry. Włóż do garnka razem z 1 cebulą, zalej mlekiem, posól i obgotuj, aby pozostały półtwarde. (Nie wylewaj mleka, użyjesz go do zrobienia sosu)
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj potartą na dużych oczkach tarki marchewkę, seler oraz pietruszkę, smaż na małym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso, wymieszaj i usmaż.
Wlej pomidory, dopraw do smaku.
W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej ok. 1 szklanki mleka pozostałego po gotowaniu ziemniaków. Dokładnie połącz, przypraw, gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Do naczynia do zapiekania przełóż mięso. Na wierzchu rozłóż ziemniaki, polej sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 30 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka minut, aby sos zgęstniał.