Babka cytrynowo-pomarańczowa
Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.
Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Z racji, że nie przepadam za suchymi, kruszącymi się babkami piaskowymi, moja babka koniecznie musiała być wilgotna.
To mój sprawdzony od lat, nieskromnie uważam, że najlepszy przepis, na taką mocno wilgotną babkę.
Moim zdaniem, wychodzi z niego ciasto idealne!
To najlepsza babką jaką kiedykolwiek jadłam.
Za każdym razem, podczas pieczenia, zmieniam jedynie dodatki, by wypiek spełniał, moje aktualne preferencje smakowe.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 250g cukru
- 4 jaja
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 0.5 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 50ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
- 3 krople aromatu cytrynowego
Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać mąki, proszek, rozpuszczone i wystudzone masło, sok z cytryny i pomarańczy, jogurt i skórkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do formy.
Babkę piec w 180C ok. 50 minut.
Upieczoną i wystudzoną babkę można polać lukrem.