Babka cytrynowo-pomarańczowa

Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.
Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Z racji, że nie przepadam za suchymi, kruszącymi się babkami piaskowymi, moja babka koniecznie musiała być wilgotna.
To mój sprawdzony od lat, nieskromnie uważam, że najlepszy przepis, na taką mocno wilgotną babkę.
Moim zdaniem, wychodzi z niego ciasto idealne!
To najlepsza babką jaką kiedykolwiek jadłam.
Za każdym razem, podczas pieczenia, zmieniam jedynie dodatki, by wypiek spełniał, moje aktualne preferencje smakowe.
Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 4 jaja
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 0.5 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • 3 krople aromatu cytrynowego

Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać mąki, proszek, rozpuszczone i wystudzone masło, sok z cytryny i pomarańczy, jogurt i skórkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do formy.
Babkę piec w 180C ok. 50 minut.
Upieczoną i wystudzoną babkę można polać lukrem.

Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym
2

Owsianka z pomarańczami, orzec…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kisiel mandarynkowy
1

Kisiel mandarynkowy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek