Babka cytrynowo-pomarańczowa

Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.
Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Z racji, że nie przepadam za suchymi, kruszącymi się babkami piaskowymi, moja babka koniecznie musiała być wilgotna.
To mój sprawdzony od lat, nieskromnie uważam, że najlepszy przepis, na taką mocno wilgotną babkę.
Moim zdaniem, wychodzi z niego ciasto idealne!
To najlepsza babką jaką kiedykolwiek jadłam.
Za każdym razem, podczas pieczenia, zmieniam jedynie dodatki, by wypiek spełniał, moje aktualne preferencje smakowe.
Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 4 jaja
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 0.5 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • 3 krople aromatu cytrynowego

Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać mąki, proszek, rozpuszczone i wystudzone masło, sok z cytryny i pomarańczy, jogurt i skórkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do formy.
Babkę piec w 180C ok. 50 minut.
Upieczoną i wystudzoną babkę można polać lukrem.

Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Cytrusowy koktajl na noworocznego kaca
1

Cytrusowy koktajl na noworoczn…

food² food²
Food Square

Bułeczki pomarańczowe z rozmarynem

Bułeczki pomarańczowe z rozmar…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto pomarańczowe z kardamonem
2

Ciasto pomarańczowe z kardamon…

upl upl
Niebo w gębie

Kandyzowane pomarańcze
1

Kandyzowane pomarańcze

aronia aronia
Wiem co jem

Piernik tarty Marji Disslowej
1

Piernik tarty Marji Disslowej

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami