Wilgotny murzynek z wiśniami i kokosem
Pyszny, wilgotny murzynek z dodatkiem wiśni i wiórków kokosowych. Jak dla mnie - idealny ! Na pewno będę często sięgać po ten przepis, bo dla tego smaku warto. Polecam - nie tylko czekoholikom.
przepis - Chillibite
Składniki :
- 125 g masła
- 230 g cukru
- 100 ml wody
- 30 g gorzkiego kakao [4 łyżki]
- 2 jajka [osobno białka i żółtka]
- 100 g mąki
- 60 g wiórków kokosowych [8 łyżek]
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki wiśni z kompotu, odsączonych (lub świeżych, wydrylowanych i obtoczonych w 1 łyżce mąki ziemniaczanej) - ja użyłam domowych wiśni w syropie
W rondelku zagotować masło, cukier, wodę i kakao. Gorącą masę przelać do miski. Lekko przestudzić.
Do masy dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać żółtka i również wymieszać.
Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodawać ją porcjami do masy, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 16x23 cm [użyłam tortownicy o średnicy 22 cm]. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-40 minut lub do suchego patyczka [u mnie ok.60 minut].
Upieczone i ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową, oprószyć gorzkim kakao lub cukrem pudrem.