Mus cappuccino

Mus cappuccino
  • SKŁADNIKI:
  • ( 2 porcje )
  • * żelatyna - 2 łyżeczki
  • * kawa - 125 ml
  • * cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • * żółtko - 2 szt
  • * cukier - 3 łyżki
  • * śmietana 30% - 125 ml

Cappuccino … Latte … Czarna … Biała … Z mlekiem czy też Espresso.

Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy.

Z przyjemnością sięgam również po lekkie desery o kawowym smaku.

Dziś mam dla Was przepis na lekki , niesamowicie puszysty mus o smaku cappuccino , który z całą pewnością posmakuje nie tylko wielbicielom kawy.

Gwarantuję , że zrobi również furorę na każdym przyjęciu!

Pierwszy raz jadłam go na wakacjach nad morzem … przepis udało się zdobyć i teraz na stałe zagościł w moim domu.

 Zdjęcie - Mus cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody (odstawiamy na około 5 minut).

Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

Resztę kawy przelewamy do rondelka.

Dodajemy cukier wanilinowy i zagotowujemy.

Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszać ).

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.

Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny.

Dekorujemy wg. własnego pomysłu!

Zdjęcie - Mus cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów