Mus cappuccino
- SKŁADNIKI:
- ( 2 porcje )
- * żelatyna - 2 łyżeczki
- * kawa - 125 ml
- * cukier wanilinowy - 1 łyżka
- * żółtko - 2 szt
- * cukier - 3 łyżki
- * śmietana 30% - 125 ml
Cappuccino … Latte … Czarna … Biała … Z mlekiem czy też Espresso.
Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy.
Z przyjemnością sięgam również po lekkie desery o kawowym smaku.
Dziś mam dla Was przepis na lekki , niesamowicie puszysty mus o smaku cappuccino , który z całą pewnością posmakuje nie tylko wielbicielom kawy.
Gwarantuję , że zrobi również furorę na każdym przyjęciu!
Pierwszy raz jadłam go na wakacjach nad morzem … przepis udało się zdobyć i teraz na stałe zagościł w moim domu.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody (odstawiamy na około 5 minut).
Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.
Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
Resztę kawy przelewamy do rondelka.
Dodajemy cukier wanilinowy i zagotowujemy.
Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.
Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszać ).
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.
Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny.
Dekorujemy wg. własnego pomysłu!