Jabłecznik żydowski

Jabłecznik żydowski

Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką. Przepis pochodzi z tej strony. Zdjęcie - Jabłecznik żydowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na dużą tortownicę ciasta:

3 szklanki mąki

1 i ¾ szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

4 jajka

1/3 szklanki soku pomarańczowego

1 szklanka oleju roślinnego

4 – 5 jabłek pokrojonych w małe kawałki 5 łyżek cukru 2 – 3 łyżeczki cynamonu. Zdjęcie - Jabłecznik żydowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania: W jednym naczyniu mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy, jajka.
W drugim naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól.
Do suchych składników dodać mokre i wszystko wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą.
Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Smacznego :-) 

Kategorie przepisów