bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty.
Czas na przetwory! Przepis polecam bo sałatka z ogórków jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł.Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki.Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty.
Ostatnio zostałam absolutnym fanem masła orzechowego, można by wręcz powiedzieć, że się od niego uzależniłam. Smakuje mi wszędzie praktycznie ze wszystkim.
Bardzo zasmakował mi gulasz, mocno warzywny, lekko pikantny, typowo węgierski. Z dużym kleksem ze śmietany na szczycie stworzył dla mnie obiad idealny :-) Bardzo, bardzo polecam.
Mmm... Mówię Wam - poezja. Całość rewelacyjnie ze sobą współgra, bazylia i tymianek podkreślają smak słodkich pomidorków, a delikatna masa spaja wszystko w obiad niemal idealny
Ostatnio wpadła mi w ręce książka Penelope Green "Na północ od Capri". Dołączyła ona do mojej kolekcji i wywołała chęć pobiegnięcia do kuchni. Czytałam ja na wakacjach i rozmyślałam kiedy i co z niej ugotuję. A to w dodatku książka, w której na końcu każdego rozdziału jest przepis! Więc jak tylko wróciłam, kupiłam co trzeba i wkroczyłam do kuchni. Penelopa przedstawia przepisy proste i dostosowane nie tylko do włoskich realiów. Miło się czyta, miło gotuje a potem je ze smakiem. Trochę go zmodyfikowałam i wyszło sycące jak obiecuje autorka i pyszne.
Co prawda wakacje zaczęły mi się w innej atmosferze niz planowałam ale i tak zapraszam na ciekawego drinka.Wiem, że wygląda on jak płyn do mycia naczyń ale zapewniam, że tak nie smakuje. Ale, żeby się o tym przekonać musicie go spróbować.
Bardzo smaczna i znana surówka, której chyba specjalnie przedstawiać nie trzeba. Korzystałam z przepisu Dorotuś. Życzę wszystkim smacznego i miłego, słonecznego weekendu:)
Sposobów na kurczaka wypróbowałam już chyba tysiące a wciąż mam wiele nowych, ciekawych przepisów, które mnie bardzo nurtują. Dzisiaj proponuję dość znaną i popularną wersję kurczaka al'a KFC. Niezwykle chrupiąca panierka sprawia, że mięso przjemnie smakuje.
Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 deserów - oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej - w zależności od wielkości szklanek.
Pieczeń rzymska. Można ją jeść na ciepło, ale najsmaczniejsza jest na zimno, z chlebem, pokrojona w cienkie plasterki. Takie kanapki bardzo lubimy :) Jest o niebo lepsza od kupnej wędliny - smaczniejsza, i do tego dłużej zachowuje świeżość. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wymieszać dokładnie składniki, doprawić - i upiec :)
Na mojej drodze ku kulinarnej perfekcji natknęłam się na jeszcze szybszy przepis na babeczki niż ten, który wcześniej zamieściłam na blogu. Pokonałam samą siebie i jestem w stanie teraz przygotować deser dla gości nie krótko przed imprezą, tylko w jej trakcie wychodząc na max. 20 min do kuchni (jeśli wysmarowana masłem blacha na mnie już tam czeka to nawet mniej)