Pieczeń rzymska ( czyli klops )
Pieczeń rzymska. Można ją jeść na ciepło, ale najsmaczniejsza jest na zimno, z chlebem, pokrojona w cienkie plasterki. Takie kanapki bardzo lubimy :) Jest o niebo lepsza od kupnej wędliny - smaczniejsza, i do tego dłużej zachowuje świeżość. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wymieszać dokładnie składniki, doprawić - i upiec :)
Składniki ( na 3 klopsy ) :
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego , najlepiej łopatki
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 3 jajka
- 3 czerstwe kajzerki
- 3 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sól , pieprz
- bułka tarta ( do obtoczenia )
- tłuszcz do posmarowania blachy
Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bułki namoczyć w zimnej wodzie i dobrze odcisnąć - zmielić.
Do dużej miski przełożyć mięso, dodać cebulę, czosnek, bułkę, jajka i musztardę. Wyrobić wszystko na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
Masę podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować długi wałek, obtoczyć go w bułce tartej i przełożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210-220°C i piec przez około 1 godzinę. Od czasu do czasu mięso polewać wytopionym podczas pieczenia tłuszczem.
Upieczone klopsy ostudzić, a potem włożyć do lodówki - schłodzone mięso będzie łatwiej kroić w plastry.