DOMOWE MASŁO ORZECHOWE
Ostatnio zostałam absolutnym fanem masła orzechowego, można by wręcz powiedzieć, że się od niego uzależniłam. Smakuje mi wszędzie praktycznie ze wszystkim. Jeżeli ktoś poda ciastka i powie, że zawierają masło orzechowe, bez próbowania mogę stwierdzić, że są wspaniałe. Od ponad miesiąca idealna kanapka to kanapka z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym, tego połączenia koniecznie trzeba spróbować. Mając na uwadze powyższe nikogo nie powinno zdziwić, że zapragnęłam stworzyć domowe masło orzechowe, które daje nieograniczone możliwości wzbogacania bazowego smaku tego smarowidła. Które zresztą powstaje w 15minut i wymaga zabrudzenia jedynie naczynia food procesora a smakiem jest absolutnie wspaniałe. Tak więc do dzieła!
Ilość: 1 i ½ małego słoiczka
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 15 min
SKŁADNIKI:
- 1 ½ puszki orzeszków arachidowych solonych (można użyć naturalnych ale wówczas należy je przyprażyć na suchej patelni i osolić)
- Opcjonalne dodatki : pistacje/ kakao/ cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Orzeszki wrzucamy do food procesora i włączamy blendowanie.
2. Orzeszki stopniowo będą zmieniały swoją konsystencję. Jeżeli chcemy uzyskać masło orzechowe cruchy, po ok. 3 minutach blendowania możemy wyjąć kilka łyżek wstępnie zmielonych orzeszków i dodać je pod koniec.
3. Blendowanie potrwa 15 minut, nie należy dodawać dodatkowego tłuszczu ponieważ gdy masa zostanie odpowiednio długo zblendowana na pewno uzyska odpowiednią oleistą konsystencję (mimo, iż na początku nic na to nie wskazuje).
4. Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoiczków, zakręcamy i możemy przechowywać w chłodnym miejscu kilka tygodni (do miesiąca). Jeżeli na wierzchu wytrąci się olej zawartość słoiczka można wymieszać i dalej używać.
Smacznego!