DESER SERNIKOWY Z TRUSKAWKAMI

DESER SERNIKOWY Z TRUSKAWKAMI
Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 deserów - oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej - w zależności od wielkości szklanek.

Zdjęcie - DESER SERNIKOWY Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik na zimno w szklance - foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 kg białego, mielonego sera (wiaderko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • opakowanie ciasteczek digestive (lub innych słodko-słonych)
  • 1/2 kg zmrożonych truskawek
Galaretki rozpuścić w wodzie (3/4 litra) - galaretki powinny tylko lekko stężeć. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.

Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce sera. Ubić śmietanę.

Do sera dodać przestudzone mleko z żelatyną oraz ubitą śmietanę. Zmiksować truskawki, dzięki temu, że wykorzystamy truskawki zmrożone, powstanie coś w rodzaju sorbetu.

Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwa masy serowej, trochę galaretki, druga warstwa masy serowej. Na wierzch zmiksowane truskawki...

Do kawy w upalny dzień...

Kategorie przepisów