DESER SERNIKOWY Z TRUSKAWKAMI
Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 deserów - oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej - w zależności od wielkości szklanek.
Sernik na zimno w szklance - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce sera. Ubić śmietanę.
Do sera dodać przestudzone mleko z żelatyną oraz ubitą śmietanę. Zmiksować truskawki, dzięki temu, że wykorzystamy truskawki zmrożone, powstanie coś w rodzaju sorbetu.
Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwa masy serowej, trochę galaretki, druga warstwa masy serowej. Na wierzch zmiksowane truskawki...
Do kawy w upalny dzień...
Sernik na zimno w szklance - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 kg białego, mielonego sera (wiaderko)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- opakowanie ciasteczek digestive (lub innych słodko-słonych)
- 1/2 kg zmrożonych truskawek
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce sera. Ubić śmietanę.
Do sera dodać przestudzone mleko z żelatyną oraz ubitą śmietanę. Zmiksować truskawki, dzięki temu, że wykorzystamy truskawki zmrożone, powstanie coś w rodzaju sorbetu.
Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwa masy serowej, trochę galaretki, druga warstwa masy serowej. Na wierzch zmiksowane truskawki...
Do kawy w upalny dzień...