Zapiekanka naleśnikowa
... czyli polska wersja lazanii. Smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru placków naleśnikowych :) Polecam !
Składniki :
- 400 g mielonego mięsa [ użyłam drobiowego ]
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- puszka krojonych pomidorów [ 400 g ]
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1,5 łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- 1 duża kulka mozzarelli
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 6 placków naleśnikowych
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż straci surowy wygląd.
Do usmażonego mięsa dodać puszkę pomidorów, tymianek, oregano i przyprawę włoską. Dusić na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dnie okrągłego naczynia żaroodpornego* [moje ma średnicę 20 cm] położyć naleśnik, na nim rozsmarować 2 łyżki sosu mięsnego, posypać 1 łyżką żółtego sera, przykryć kolejnym naleśnikiem, na to znów sos i ser - i tak do wyczerpania składników - na końcu ma być naleśnik.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę (można ją oprószyć oregano lub przyprawą włoską). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190°C i zapiekać przez około 25 minut [10 minut przez końcem pieczenia można włączyć termoobieg z grillem].
Gotową zapiekankę podawać na gorąco, pokrojoną w kliny tak jak tort.
*naczynie można lekko natłuścić oliwą