Kurczak w chrupiącej panierce

Kurczak w chrupiącej  panierce

Sposobów na kurczaka wypróbowałam już chyba tysiące a wciąż mam wiele nowych, ciekawych przepisów, które mnie bardzo nurtują. Dzisiaj proponuję dość znaną i popularną wersję kurczaka al'a KFC. Niezwykle chrupiąca panierka sprawia, że mięso przjemnie smakuje. U mnie, ten kurczak wystąpił w towarzystwie coleslaw. Przepis znaleziony tutaj.

Zdjęcie - Kurczak w chrupiącej  panierce  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego

Składniki na panierkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka płatków kukurydzianych

 Mięso umyć i osuszyć.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i syrop klonowy. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty.Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. Odstawić ciasto na 30 minut.

Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą.

Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smacznego:)

Kategorie przepisów