Bardzo lubię tę sałatkę. Jest taka delikatna ale ma charakter, którego nadaje jej przyprawa curry. Miękkość zawdzięcza brzoskwiniom a chrupkość selerowi naciowemu. Świetnie nadaje się na kolację a ja robię ją nawet na lekki obiad. Jeśli ktoś nie lubi selera naciowego polecam zrobić tę sałatkę z czerwoną papryką. Bardzo polecam
Pyszny i aromatyczny deser z gruszek, pochodzący z kuchni chińskiej. W pierwotnym przepisie zamiast cynamonu używano mielonego ziela angielskiego, ale jako że ani nie przepadam za nim, ani nie miałam go w postaci mielonej, użyłam cynamonu zgodnie z dodatkową sugestią autora.
Spighe, to kłosy. Jednak mi niezmiennie od zawsze kojarzą się z listkami.
Lubię ten kształt makaronu i przy każdej nadarzającej się okazji z chęcią kupuję przynajmniej jedną paczkę.
Za oknem robi się już naprawdę zimno. Ciepłe buty, kurtka, a lada chwila czapka i rękawiczki. Zima idzie! A razem z zimą pyszna, gorące, rozgrzewające zupy. Wyobraźcie sobie jak z taką parująca miseczkę po powrocie z pracy, uczelni, wymarznięciu w tramwaju czy nawet samochodzie. A zupa? Zupa jest przepyszna! Z upieczonych warzyw wydobywamy ich całą słodycz, pełen smak. Do tego pomidor z papryką świetnie się uzupełniają, łączą.
Nawet w chłodne dni, warto czasami zrezygnować z tradycyjnego kotleta drobiowego - który często wychodzi zbyt suchy - i ciężkostrawnego sosu, na rzecz makaronu z orzeźwiającym sosem i soczystym - marynowanym w jogurcie, czosnku i ziołach - kurczakiem.
Ciasto jest troszkę lepkie, więc przy rozwałkowywaniu dość obficie trzeba podsypać mąką. Jest też bardzo delikatne i łatwo się rwie, trzeba więc wykazać się wyczuciem przy przenoszeniu na blachę. Poza tym jest banalnie proste i zaskakująco smaczne! Nigdy nie jadłam winogron poddanych obróbce cieplnej, i muszę przyznać, że jak najbardziej przypadły mi do gustu.
Ciasteczka korzenne idealne w formie zmodyfikowanej… tym razem cienkie, kruche korzenne ciasteczka, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi zanurzone w mlecznej czekoladzie…Doskonałe.
Ciasto jest szybkie i, wbrew pozorom, naprawdę proste. Przygotowanie i upieczenie biszkoptu to moment, krem też wiele czasu nie zajmuje, przełożenie to sama przyjemność - i tylko poczekać trzeba, aż się schłodzi... Ale do tego potrzeba tylko odrobiny silnej woli, więc sądzę, że każdy da radę.
Świetny dodatek do mięsa, ale też może stanowić samodzielne danie. W moim wydaniu to zwykłe spaghetti, (ale można oczywiście przygotować z makaronu ryżowego lub sojowego). Podstawą sukcesu jest dobry makaron (to wiadomo), ale też dobrej jakości mrożonka warzywna.