Mieszanka wybuchowa, ktoś może pomysleć. Jednak miód i musztarda pięknie się tutaj razem uzupełniają. To jest potrawa z kuchni tureckiej, jednak podobno mało znana.
Jedna z moich ulubionych przystawek. Miniaturka pizzy w nieco innej formie. W sam raz na kolację, obiad lub pyszny dodatek. Jestem pewna, że będziecie nimi zachwyceni :-)
Najbardziej lubię ją pieczoną i korzenną. Potrawom nadaje ona jesienne, złociste kolory i także za to ją cenię. Od lat przygotowuję zupy z jej udziałem, słodko-korzenne-cytrusowe tarty czy drożdżowe dyniowe ciasta oraz tartę z pleśniowym serem. Co jakiś czas poznaję kolejne wydania dyni i wciąż mnie ona miło zaskakuje i wiem, że jeszcze mam wiele do odkrycia i spróbowania.
Pyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.
Na dużej patelni rozgrzałam masło z odrobiną oleju/oliwy i podsmażyłam cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Cebula musi się zeszklić, zmięknąć i stać lekko złota - skarmelizowana.
Pomysł na smaczny obiad przy którym nie trzeba się zbyt dużo napracować przypadnie do gustu wielu osobom. Wystarczy podgotować ziemniaki, podsmażyć dynię i razem z rybą wstawić do piekarnika
Przepyszny jesienny deser…Krem z serka mascarpone z dodatkiem amaretto na korzennych ciasteczkach i delikatnym musie jabłkowym. Wszystko z dodatkiem świeżych, słodkich fig…niebiański smak…
A w ramach kolejnego dyniowego eksperymentu – placuszki. Podane wraz z ziołowym serkiem stanowią może i niepozorne, ale sycące i pyszne danie. Przyprawa curry działa tu cuda.
chciałam, żeby był kremowy i mazisty, bo jakoś właśnie taki wyobrażałam sobie w połączeniu z figami. Ten jest dokładnie taki! Typowy, amerykański cheesecake. Pyszny! Do tego delikatny aromat pomarańczy, który świetnie się z całością komponuje. A owoce? Możecie użyć innych, i też nic się nie zdanie. Te pasowały, ale nie wpłynęły znacznie na walory smakowe. Ot, figi...
chciałam, żeby był kremowy i mazisty, bo jakoś właśnie taki wyobrażałam sobie w połączeniu z figami. Ten jest dokładnie taki! Typowy, amerykański cheesecake. Pyszny! Do tego delikatny aromat pomarańczy, który świetnie się z całością komponuje. A owoce? Możecie użyć innych, i też nic się nie zdanie. Te pasowały, ale nie wpłynęły znacznie na walory smakowe. Ot, figi...
Kiedy ostatni wypad do sklepu zaowocował w dwa szczupaki, nie mogłam sobie odmówić jednego z najcudowniejszych smaków z mojego dzieciństwa - szczupaka w sosie cebulowo-śmietanowym.