Chrupiąca szarlotka
„A wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”.
Chrupiąca szarlotka
Składniki na blachę o wym. 36x24cm
Ciasto:
250g masła lub margaryny, ew. pół na pół
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
150g cukru
3 żółtka
1/2 laski wanilii
kilka ziaren kardamonu
szczypta soli
Nadzienie:
1500g jabłek
150g cukru
2 laski cynamonu
1 cytryna
Kruszonka:
100g masła
1/2 laski wanilii
150g cukru
250g mąki
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
Utrzyj masło z cukrem i jednym żółtkiem. Dodaj zmielony kardamon i miąższ wanilii. Ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Przełóż do miski, dodaj pozostałe żółtka i mieszaj widelcem, aż powstaną grudki. Przełóż na stolnicę i szybko zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Uformuj gruby wałek, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
Obierz jabłka. Trzy pokrój w małą kostkę, wrzuć do miski i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Odstaw na bok.
Pozostałe jabłka poszatkuj, wrzuć do rondla razem z laskami cynamonu przełamanymi na pół i smaż pod przykryciem, aż się całkowicie rozpadną. Wsyp cukier i smaż jeszcze 10 minut bez przykrycia. Zdejmij z ognia.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia (ja używam szklanej formy). Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój w 5mm plastry. Wyłóż nimi dno blachy, lekko zlepiając brzegi. Wstaw na 10 minut do nagrzanego wcześniej do 200°C piekarnika.
Utrzyj w misce widelcem wszystkie składniki kruszonki, tak by powstały większe grudki.
Wyjmij podpieczony spód. Wymieszaj masę jabłkową z kawałkami jabłek i rozłóż na cieście. Posyp kruszonką. Zapiekaj 15 minut w temp. 200°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia włącz górne ogrzewanie jeśli takie masz. Upieczoną szarlotkę wystudź na blasze. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło: „Smaki i aromaty