Szarlotka migdałowa
Jesienny dzień. Deszcz i zimno... Co zrobić, jesień... Zapraszam zatem dziś na jesienne ciasto. Szarlotkę. Nieco inną niż zwykle, gdyż prócz aromatycznego cynamonu można w niej znaleźć migdałową nutę. Bardzo smaczna, jak to szarlotka, a one jesienią smakują najbardziej. :)
Przepis znalazłam na blogu Moje Ciacho.
Składniki na ciasto:
*1 kostka masła lub margaryny (250 g)
*½ szklanki cukru pudru
*4 szklanki mąki pszennej
*16 g cukru waniliowego
*5 żółtek
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na masę jabłkową:
*1 i ½ kg kwaśnych jabłek
*sok z 1 cytryny
*¼ szklanki cukru (można dosłodzić wg upodobania)
*2 łyżeczki cynamonu
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*¼ szklanki zimnej wody
Jabłka obrać i pokroić na dość grube plastry. Włożyć do garnka, zalać wodą, posypać cynamonem i cukrem, lekko zamieszać i zostawić na wolnym ogniu by całość zmiękła, starać się nie mieszać, ok. 10 minut.
Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, lekko zamieszać, ma być gęsta masa. Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 1 ½ minuty. Wyłączyć palnik, niech masa jabłkowa lekko ostygnie.
Ponadto:
*3 garstki migdałów (zmielić na ,,mączkę migdałową”, ja dałam ok.60g mączki migdałowej)
*2 łyżki bułki tartej
*ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie całości:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto kruche, siekając nożem, następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, zawinąć folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 40 minut, najlepiej na 1,5h.
Blaszkę o wymiarach ok. (26 x 36), wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rwać na maleńkie kawałki, rozłożyć równomiernie na blaszce, następnie tak zagnieść ręką by całość pokryła równo dno blaszki. Podpiec ok. 10 – 15 minut, na 190 st. C.
Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko niech odparuje, posypać delikatnie bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, wyrównać.
Drugą część ciasta z lodówki, podzielić jeszcze na pół. Pierwszą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, na masie jabłkowej. Do drugiej w misce dodać zmielone w blenderze migdały, zagnieść, następnie zetrzeć na białą część ciasta.
Piec ok. 45 minut w 190 st. C.
Smacznego :)