Wariacje na temat pomidorów w słoiczkach
W tym sezonie dostałam od mamy dwie siatki pomidorów ze wsi. Ucieszyłam się ogromnie nie zdając sobie jeszcze początkowo sprawy co mnie czeka. Jednak zapach pomidorów absolutnie oszałamiał zmysły i w żadnym wypadku nie można było pozwolić im się zmarnować. Podczas długotrwałego procesu obierania i siekania postanowiłam, że w tym roku doprawię słoiczki na kilka sposobów ponieważ gdy przejdą się smakiem będą stanowiły wspaniałe sosy na zimę. Przedstawiam wam moje propozycje doprawienia. Nam wszystkie bardzo smakują choć najbardziej ta czosnkowo- cebulowa.
Czas przygotowania: długi
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI:
Pierwsza propozycja:
- Pięcio litrowy garnek pełen pokrojonych pomidorów bez pestek
- 8 suszonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka bazylii lub kilka listków świeżej
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 niepełna płaska łyżeczka soli
Druga propozycja:
- Pięcio litrowy garnek pełen pokrojonych pomidorów bez pestek
- 1 niepełna płaska łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- 1 średnia czerwona cebula lub dwie małe
- ¼ łyżeczki pieprzu
Trzecia propozycja:
- Pięcio litrowy garnek pełen pokrojonych pomidorów bez pestek
- 4 papryczki piri piri bez pestek
- ½ łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 niepełna płaska łyżeczka soli
- Łyżeczka suszonej cebuli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wyparzamy słoiczki i zakrętki. Odstawiamy do osuszenia.
2. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy usuwając pestki.
3. Posiekane pomidory umieszczamy w 3 garnkach.
4. Dusimy pod przykryciem około 30min.
5. Doprawiamy. Ja blendowa łam. Następnie zagotowałam je ponownie.
6. Przełożyłam do słoiczków. Szybko zakręciłam.
7. Tak przygotowane słoiczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 115st i pasteryzujemy około 20minut.
8. Gdy ostygną odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
Smacznego