Cebulki nadziewane kus kusem
Przyznam, że nie przepadam za nadziewanymi warzywami, szczególnie nadziewanymi ryżem. Kus Kus to już zupełnie inna sprawa. Myślę, że niewiele osób nie lubi pieczonej Cebuli. Ja ją uwielbiam, w tej wersji stała się wręcz przysmakiem. Jest mocno efektowna przy niedużej ilości poświęconego czasu, na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz. Wam też szczerze polecam.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 1 i 1/2 h
Poziom trudności: 6/10
SKŁADNIKI:
- 6 niedużych cebul
- 1 opakowanie Kus kusa
- 1 zmielona pierś z kurczaka
- Sól
- Pieprz
- 1 ząbek czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Cebule obieramy i odkrajamy górną i dolną część żeby cebulki przypominały walce.
2. W każdą cebulę wbijamy nóż tak aby wyciąć z niej środek, który następnie wyciągamy.
3. Kus Kus przygotowujemy zgodnie z napisem na opakowaniu i mieszamy z kurczakiem, solą i pieprzem. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
4. Do środka każdej cebuli nakładamy farsz.
5. Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, nakrywamy górnymi częściami, które wcześniej wycięliśmy, podlewamy wodą i pieczemy około 1h.
6. Gdy doprawimy wodę, w której piekły się cebulki dodając 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki powstanie pyszny sos.
Smacznego!