ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM
Dziś miały być na obiad pieczone ziemniaki.Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku i posypane pachnącymi ziołami.Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu...Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem.
Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji.Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości...
Składniki:
Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości.
Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich.
Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek.
Dodałam do niego pokruszony ser lazur.
Dodałam śmietanę i pieprz.
Wymieszałam.I sos szpinakowy gotowy.
Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę-można też plasterki wędzonego boczku.
Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską.
Posypałam je startym parmezanem
Można je trochę polać oliwką.Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków )i piekłam w temperaturze 220 stopni.
SMACZNEGO!
Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji.Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości...
Składniki:
- ziemniaki
- szpinak (najlepiej świeży)
- ser lazur
- ser parmezan
- 2 łyżki śmietany
- 3-4 ząbki czosnku
- kiełbasa / boczek wędzony
- oliwa z oliwek
Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości.
Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich.
Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek.
Dodałam do niego pokruszony ser lazur.
Dodałam śmietanę i pieprz.
Wymieszałam.I sos szpinakowy gotowy.
Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę-można też plasterki wędzonego boczku.
Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską.
Posypałam je startym parmezanem
Można je trochę polać oliwką.Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków )i piekłam w temperaturze 220 stopni.
SMACZNEGO!