Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi
przepis znalazła Iosa, w trakcie przeszukiwania zasobów zindeksowanych przez "Wujka Gugla" ;)
oryginał przewidywał truskawki, jednakże z uwagi na porę robienia ciasta - w ruch poszły wydrylowane czereśnie (tak tak, zdjęcia już trzy miesiące czekają na publikację, echhh)
składniki:
- 500 g mąki
- 7 g (opakowanie) drożdży instant
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 750 g czereśni, lub śliwek teraz! :)
- 2 łyżki mąki - do kruszonki ;)
- 2 łyżki cukru - do kruszonki :)
- 2 łyżki masła - też do kruszonki ;)
wykonanie:
przy użyciu suszonych drożdży - wystarczy wszystko wymieszać, wyrobić mikserem z 10 minut, a potem ręcznie jeszcze chwilę - tak, żeby ciasto samo zaczęło odchodzić z rąk. wtedy odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 40-50 minut). jak ciasto rośnie - obieramy (i ewentualnie odpestkowujemy owoce sezonowe), i przygotowujemy je do wyłożenia na cieście w terminie późniejszym.
wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25*30cm, uprzednio wysmarowaną tłuszczem, i wysypaną czymś (ja najbardziej lubię mąką posypać). i niech tak sobie to ciasto rośnie 10-15 minut. jak ciasto rośnie - przygotowujemy kruszonkę (czyli zagniatamy razem mąkę, cukier, i masło, i powstałe ciasto kruszymy palcami na drobne kawałeczki)
włączamy piekarnik - niech się grzeje, tak do 180 stopni.
po tym czasie na cieście układamy owoce, które następnie posypujemy kruszonką.
wkładamy blachę z ciastem (owcami, i kruszonką też!) do nagrzanego piekarnika, i pieczemy - przez ok 50 +-10 minut.