Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi

przepis znalazła Iosa, w trakcie przeszukiwania zasobów zindeksowanych przez "Wujka Gugla" ;)

Zdjęcie - ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

oryginał przewidywał truskawki, jednakże z uwagi na porę robienia ciasta - w ruch poszły wydrylowane czereśnie (tak tak, zdjęcia już trzy miesiące czekają na publikację, echhh)

składniki:

  • 500 g mąki
  • 7 g (opakowanie) drożdży instant
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 750 g czereśni, lub śliwek teraz! :)
  • 2 łyżki mąki - do kruszonki ;)
  • 2 łyżki cukru - do kruszonki :)
  • 2 łyżki masła - też do kruszonki ;)

wykonanie:

przy użyciu suszonych drożdży - wystarczy wszystko wymieszać, wyrobić mikserem z 10 minut, a potem ręcznie jeszcze chwilę - tak, żeby ciasto samo zaczęło odchodzić z rąk. wtedy odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 40-50 minut). jak ciasto rośnie - obieramy (i ewentualnie odpestkowujemy owoce sezonowe), i przygotowujemy je do wyłożenia na cieście w terminie późniejszym. 

wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25*30cm, uprzednio wysmarowaną tłuszczem, i wysypaną czymś (ja najbardziej lubię mąką posypać). i niech tak sobie to ciasto rośnie 10-15 minut. jak ciasto rośnie - przygotowujemy kruszonkę (czyli zagniatamy razem mąkę, cukier, i masło, i powstałe ciasto kruszymy palcami na drobne kawałeczki)

włączamy piekarnik - niech się grzeje, tak do 180 stopni.

po tym czasie na cieście układamy owoce, które następnie posypujemy kruszonką.

wkładamy blachę z ciastem (owcami, i kruszonką też!) do nagrzanego piekarnika, i pieczemy - przez ok 50 +-10 minut.

Zdjęcie - ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów