Jeśli lubicie masło orzechowe w pikantnych daniach, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kurczak w sosie fistaszkowym to bardzo popularne danie w Afryce Zachodniej, zwłaszcza w rejonie Mali, oczywiście raczej wśród zamożniejszej części społeczeństwa.
Miód nadaje jej subtelnego, słodkiego posmaku. Jeden dodatek - niby nic, a dodaje potrawie całkiem innego charakteru. Jako mały kontrast dla miękkiego, delikatnego mięsa, polecam uprażony, chrupiący słonecznik.
Solanki to takie proste rogaliki , posypane po wierzchu solą. Od razu dodam , że słowo "proste" występuje tu w podwójnym znaczeniu - bo rogaliki są łatwe do zrobienia i nie zakręcone , jak typowe rogale.
Kolejny już raz fasolka szparagowa staje się głównym towarzyszem mięsa. Tym razem kurczaka w sosie z białego wina. Jest to bardzo dobre połączenie. Kurczak jest aromatyczny, mięciutki a fasolki chyba nie musze rekomendować. Idealnie pasuje do mięsa.
Dziś nasypałam do każdej w nacięcia po 3/4 łyżeczki soli, ułożyłam w wek - taki jak do kiszonych ogórków, zalalam przegotowaną wodą i teraz będę czekać;)