Mus jabłkowy z syropem klonowym

Mus jabłkowy z syropem  klonowym

 Zdjęcie - Mus jabłkowy z syropem  klonowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. 1,5 kg obranych jabłek, bez gniazd nasiennych - najlepsze są: jonagold, golden delicious, antonówka, papierówka, szampion

ok. 100 ml syropu klonowego

pół szklanki wody

sok z jednej cytryny

szczypta soli

dwa małe - lub jeden duży kawałek cynamonu

Do dużego garnka o grubym dnie wlałam wodę, dolałam syropu klonowego, dorzuciłam cynamon i na to wrzuciłam jabłka. Doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Gotowanie trwa około 30-40 minut i trzeba często mieszać. Można jabłka rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Gdyby mus był za gęsty to można dolać wody a gdyby był za mało słodki to syropu klonowego.

Gotowy mus przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam. Gotowe.

Kategorie przepisów