Mus jabłkowy z syropem klonowym
ok. 1,5 kg obranych jabłek, bez gniazd nasiennych - najlepsze są: jonagold, golden delicious, antonówka, papierówka, szampion
ok. 100 ml syropu klonowego
pół szklanki wody
sok z jednej cytryny
szczypta soli
dwa małe - lub jeden duży kawałek cynamonu
Do dużego garnka o grubym dnie wlałam wodę, dolałam syropu klonowego, dorzuciłam cynamon i na to wrzuciłam jabłka. Doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Gotowanie trwa około 30-40 minut i trzeba często mieszać. Można jabłka rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Gdyby mus był za gęsty to można dolać wody a gdyby był za mało słodki to syropu klonowego.
Gotowy mus przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam. Gotowe.