Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów

Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów

W nawiązaniu do przepisu na vinegrette i mojej tęsknoty za słońcem, proponuję przepis na przystawkę/ sałatkę jednoznacznie kojarzącą mi się z ciepłym Południem. Wiem, że smak zimowych pomidorów pozostawia sporo do życzenia, możecie więc z nich zrezygnować i podać samą cukinię. Ja skusiłam się na pomidorki cherry i muszę przyznać, że nawet przypominały te „prawdziwe”.

Ciepłe warzywa polane sosem o aromacie czosnku smakują naprawdę świetnie!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów

Agata, 24 lutego 2012

Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pomidorki ułóż na blasze, skrop 1 łyżką oliwy, posól i popieprz. Piecz ok. 30 minut w 180 oC, aż lekko puszczą sok i staną się miękkie.

Cukinię pokrój w cienkie plastry (wzdłuż), skrop oliwą i smaż na grillowej patelni, aż na warzywach pojawią się przypieczone paseczki. Jeszcze ciepłą polej sosem, ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż gałązkę upieczonych pomidorów. Sałatkę podawaj lekko ciepłą.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy