Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów

Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów

W nawiązaniu do przepisu na vinegrette i mojej tęsknoty za słońcem, proponuję przepis na przystawkę/ sałatkę jednoznacznie kojarzącą mi się z ciepłym Południem. Wiem, że smak zimowych pomidorów pozostawia sporo do życzenia, możecie więc z nich zrezygnować i podać samą cukinię. Ja skusiłam się na pomidorki cherry i muszę przyznać, że nawet przypominały te „prawdziwe”.

Ciepłe warzywa polane sosem o aromacie czosnku smakują naprawdę świetnie!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów

Agata, 24 lutego 2012

Zdjęcie - Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pomidorki ułóż na blasze, skrop 1 łyżką oliwy, posól i popieprz. Piecz ok. 30 minut w 180 oC, aż lekko puszczą sok i staną się miękkie.

Cukinię pokrój w cienkie plastry (wzdłuż), skrop oliwą i smaż na grillowej patelni, aż na warzywach pojawią się przypieczone paseczki. Jeszcze ciepłą polej sosem, ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż gałązkę upieczonych pomidorów. Sałatkę podawaj lekko ciepłą.

Kategorie przepisów