Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów
W nawiązaniu do przepisu na vinegrette i mojej tęsknoty za słońcem, proponuję przepis na przystawkę/ sałatkę jednoznacznie kojarzącą mi się z ciepłym Południem. Wiem, że smak zimowych pomidorów pozostawia sporo do życzenia, możecie więc z nich zrezygnować i podać samą cukinię. Ja skusiłam się na pomidorki cherry i muszę przyznać, że nawet przypominały te „prawdziwe”.
Ciepłe warzywa polane sosem o aromacie czosnku smakują naprawdę świetnie!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }
Ciepła sałatka z grillowanych cukinii i pomidorów Składniki
- cukinia - 4 szt, małe
- pomidorki koktajlowe - 200 g
- oliwa - 3 łyżki
- sos vinegrette - 3 łyżki, np. TAKI
- sól, pieprz - do smaku
Pomidorki ułóż na blasze, skrop 1 łyżką oliwy, posól i popieprz. Piecz ok. 30 minut w 180 oC, aż lekko puszczą sok i staną się miękkie.
Cukinię pokrój w cienkie plastry (wzdłuż), skrop oliwą i smaż na grillowej patelni, aż na warzywach pojawią się przypieczone paseczki. Jeszcze ciepłą polej sosem, ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż gałązkę upieczonych pomidorów. Sałatkę podawaj lekko ciepłą.