Śniadaniowe jajka zapiekane ze śmietaną i świeżymi ziołami
Jeśli chcecie NAPRAWDĘ dobrze rozpocząć dzień, proponuję poświęcić na przygotowanie śniadania kilka chwil więcej, niż zazwyczaj, i zaserwować sobie porcję zapiekanych jajek, a do nich przegryźć chrupiącą bagietkę. Po takim poranku żaden dzień nie może być zły!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Śniadaniowe jajka zapiekane ze śmietaną i świeżymi ziołami Składniki
- jajka - 4 szt
- cebula - 1/2 sztuki , nieduża
- oliwa - 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżeczki
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- świeże zioła - 2 łyżki (majeranek, oregano, tymianek)
- sól, pieprz - do smaku
- do podania
- szczypiorek, paremezan, suszone pomidory -
Na patelni rozgrzej oliwę i łyżeczkę masła. Zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, doprawioną solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Do 2 naczynek do zapiekania włóż resztę masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC. Gdy masło się stopi, do gorących naczyń włóż po łyżce śmietany i wbij po 2 jajka. Wierzch polej masłem z cebulką i ziołami. Wstaw ponownie do piekarnika, na 7 minut, na kolejne 2 minut zwiększ temp. do 170 oC. Wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim jajka jeszcze chwilę, do momentu aż białko zetnie się tak mocno, jak lubisz.
Podawaj ciepłe, posolone, z pieprzem i ulubionymi dodatkami (np. parmezanem). Do tego koniecznie świeże, chrupiące pieczywo!