Z zapasu białek można zrobić bezy. Słodki i smaczny sposób na wykorzystanie białek. Robi sie je prosto, a jeśli macie wprawę w wyciskaniu masy ze szprycy lub rękawa cukierniczego to bardzo sprawnie to wychodzi.
Zauważyliście pewnie, że szukam ciągle nowych śniadaniowych inspiracji na rodzinne weekendowe śniadania. Jajka na tysiąc sposobów, zapiekane, smażone, placuszki o różnym składzie. Tym razem pudding!
Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.
Jeśli znudził się Wam zwykły kuskus podawany jako dodatek do obiadu, polecam tę marokańską wersję, wzbogaconą o bakalie i aromatyczne przyprawy. Świetnie pasuje do dań z grilla, bez względu na to, czy będzie to kawałek mięsa, czy pieczone warzywa.
Pita to pieczywo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Placki wyrabia się z mąki pszennej, drożdży i wody, a podczas pieczenia pęcznieją i tworzą naturalną kieszonkę, którą można wypełnić farszem.
Ja skusiłam się na pomidorki cherry i muszę przyznać, że nawet przypominały te „prawdziwe”.
Ciepłe warzywa polane sosem o aromacie czosnku smakują naprawdę świetnie!
Bardzo lubię małe, apetyczne, kolorowe przystawki. Coś co możną wziąć do reki i zjeść w dwóch kęsach. Powinno to wyglądać atrakcyjnie dla oka i być równie ciekawe dla podniebienia. Nie za duże - tak by zaostrzyło apetyt przed głównym daniem. Zwykle takie małe cudeńka są czasochłonne i w dniu przyjęcia nie ma na to za wiele czasu.
Lubicie kopytka? Na pewno tak. Ja ostatnio chciałam je urozmaicić i do ciasta dodałam posiekaną pietruszkę. Oczywiście, można dodać inne zioła ale ja bardzo lubię zapach natki pietruszki dlatego się na nią zdecydowałam.