Czekoladowa Pavlova
Czekoladowy Weekend powinien trwać przynajmniej przez tydzień, może wtedy zdążyłabym cokolwiek przygotować ;) Poprzednia propozycja była na szybko, a obecna spowodowana zapasem białek w zamrażalniku. Muszę przyznać, że pavlova w wersji czekoladowej jest przepyszna! Do tego mus z wiśni i bita śmietana, niebo w gębie :) Przepis z Moich Wypieków.
Przepis (zamiast jednej zrobiłam 5 mniejszych bez):
- 5 białek
- 250g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 50g gorzkiej czekolady
- łyżeczka octu jabłkowego (nie miałam winnego)
- szczypta soli
Posiekać czekoladę. Białka ubić z szczyptą soli, powoli dodając cukier, na końcu dodać ocet. Delikatnie wmieszać kakao i czekoladę. Masę wyłożyć na papier do pieczenia (jako jedną lub kilka mniejszych bez). Mniejsze bezy piec przez 30-40 minut w 150°C.
Bezy podawać z bitą śmietaną i kwaśnymi owocami, np. musem w wiśni.