Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

Zdjęcie - Czekoladowa Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowy Weekend powinien trwać przynajmniej przez tydzień, może wtedy zdążyłabym cokolwiek przygotować ;) Poprzednia propozycja była na szybko, a obecna spowodowana zapasem białek w zamrażalniku. Muszę przyznać, że pavlova w wersji czekoladowej jest przepyszna! Do tego mus z wiśni i bita śmietana, niebo w gębie :) Przepis z Moich Wypieków.

Zdjęcie - Czekoladowa Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis (zamiast jednej zrobiłam 5 mniejszych bez):

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka octu jabłkowego (nie miałam winnego)
  • szczypta soli

Posiekać czekoladę. Białka ubić z szczyptą soli, powoli dodając cukier, na końcu dodać ocet. Delikatnie wmieszać kakao i czekoladę. Masę wyłożyć na papier do pieczenia (jako jedną lub kilka mniejszych bez). Mniejsze bezy piec przez 30-40 minut w 150°C.

Bezy podawać z bitą śmietaną i kwaśnymi owocami, np. musem w wiśni.

Zdjęcie - Czekoladowa Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Czekoladowa Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów