Muffiny bananowe z suszonymi truskawkami
Przedstawiam dziś nasze wesołe muffinki:). Dawno ich u mnie nie było, nawet bardzo dawno! Synek poprosił mnie o babeczki na swoje urodziny (na początku lutego), aby on i koledzy mieli co zajadać podczas gry w kręgle ;). Troszkę przerobiliśmy przepis Nigelli na bananowe babeczki z wiśniami suszonymi i białą czekoladą. Zamiast wiśni użyliśmy suszonych truskawek, zamiast białej czekolady - kolorowe lentilki oraz posiekane blanszowane migdały. Babeczki bardzo wszystkim smakowały - wilgotne, miękkie i pięknie pachnące bananami. Polecam na urodzinki, na drugie śniadanie, na każdy dzień. :)
Przepis z książki "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson.
Ileż można zrobić zdjęć małym muffinkom? Oj można, można ;-)
Składniki (na 12 dużych muffin):
*125 g niesolonego masła
*200g drobnego cukru
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*3 dojrzałe banany
*60ml (4 łyżki) kwaśnej śmietany
*2 duże jajka
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*300g mąki pszennej
*40g suszonych wiśni, posiekanych (użyłam truskawek)
*50g białej czekolady, posiekanej na kawałki albo w drażetkach (użyłam lentilków oraz posiekanych migdałów blanszowanych)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Masło roztopić w rondlu, zdjąć z ognia, dodać cukier, wanilię i miękkie banany, rozgniatając je widelcem. Wmieszać kwaśną śmietanę, jajka i energicznie wymieszać. Następnie starannie wmieszać sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, a na końcu mąkę, wiśnie (truskawki) i czekoladę (lentilki, migdały). Gdy tylko składniki się połączą, wyłożyć ciasto do 12 papilotek umieszczonych w formie muffinowej. Piec przez 20 minut, aż się zrumienią i będą sprężyste. Wyjąć babeczki na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego :)