Vinegrette z miodem i czosnkiem

Vinegrette z miodem i czosnkiem

Dziś zaczniemy od podstaw, czyli sprawdzonego przepisu na (mój) sos vinegrette. Kilka prostych składników, z których najważniejsze to oliwa i ocet winny plus ulubione dodatki- czasem drobno poszatkowana szalotka, dziś- ząbek czosnku.

Sos najłatwiej jest zrobić w małym, zakręcanym słoiczku. Mieszając niczym ‘szejkerem’ bardzo szybko uzyskamy kremową emulsję.

Ale od początku i krok po kroku.

Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Vinegrette z miodem i czosnkiem

Agata, 22 lutego 2012

Zdjęcie - Vinegrette z miodem i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Do słoiczka wlej oliwę.

Dolej ocet.

Wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku.

Dopraw miodem, szczyptą soli oraz pieprzu. Energicznie wymieszaj.

Gotowy sos możesz kilka dni trzymać w zamkniętym słoiczku w lodówce, ale pamiętaj, że nabierać będzie bardziej intensywnego czosnkowego aromatu.

Przed użyciem wstrząśnij.

Podawaj z sałatą lub innymi warzywami

Kategorie przepisów