Spaghetti ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Spaghetti ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Zdjęcie - Spaghetti ze szpinakiem i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Często będąc w sklepie zabieram ulotki lub gazetki z przepisami. W większości przypadków nie próbuję w ogóle przepisu, często mi się zapodziewa. Jaki czas temu przeglądając (w końcu się udało!) gazetkę z marketu ASDA (UK) znalazłam przepis na danie ze szpinakiem. Skusiło mnie, bo nie było to tradycyjnie mi znane połączenie szpinaku z serem feta w pierogach czy na pizzy. Trochę czasu do realizacji niestety upłynęło, bo musiałam ustalić, gdzie najtaniej kupić składniki. No i wygospodarować chwilę na pichcenie ;)
Spaghetti robi się w miarę szybko, wizualnie jest przyjemnie zielone - a jestem fanką tego koloru ;), co było miłą odmianą od zazwyczaj czerwonego sosu do spaghetti. Smakowo - ja szpinaku nie czułam specjalnie mocno, dominował por, mimo że dałam o jedną sztukę mniej niż w przepisie.
Z racji tego, że w aparacie mamy zepsuty obiektyw, pozwoliłam wrzucić sobie poglądowe zdjęcie zrobione telefonem. Proszę wybaczyć jakość.

A oto przepis :)
(na 4 porcje)
Składniki300 g makaronu spaghetti2 łyżki oliwy z oliwek50g orzechów włoskich, pociachanych na mniejsze kawałki4 pory (ja użyłam 3), pokrojone w plasterki15g masła180g młodego szpinaku50g rodzynek sułtanek100g tartego sera (w przepisie mozzarella + cheddar)
Sposób przyrządzenia
  1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
  2. Podgrzej w rondlu oliwę, wrzuć orzechy włoskie i podsmaż przez 1 minutę aż będą chrupkie. Przełóż orzechy z rondla i zostaw na później.
  3. Do rondla wrzuć pory i masło, smaż/duś na średnim ogniu, często mieszając, przez około 8 minut lub aż pory zmiękną.
  4. Dodaj szpinak i rodzynki i mieszaj aż szpinak zmięknie.
  5. Do rondla ze szpinakiem wrzuć makaron i orzechy i wymieszaj.
  6. Nałóż porcje i posyp startym serem.
  7. Smacznego!


Kategorie przepisów