Dobry chleb polega na tym, że gdy popuka się palcem wskazującym pod jego spodem to wyda „głuchy dźwięk”, a gdy zgniecie się skórkę kromki powinna ona wrócić do swojego pierwotnego kształtu. Taki właśnie jest domowy chleb tostowy z ziarnami i jeśli zrobicie z niego grzanki to przekonacie się o tym, że naprawdę smakuje jak powinien. Jest tylko zdrowszy od tego kupnego i bardziej zwarty.
Tym razem: prosto, szybko, ale nie znaczy, że mniej smacznie. Pieczona dynia z dipem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem na przykład na kolację, ale można podać ją na imprezę bo jest świetna na ciepło ale też na zimno. Ten duet jest stworzony dla siebie...
Tym razem smalec jest czysty bez żadnych dodatków, tylko z mnóstwem mięciutkich skwareczek. Kupiłam pół kilo słoninki, pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do rondla i tak się spokojnie na niewielkim ogniu wytapiał, aż skwarki były odpowiedniej wielkości. Zlałam do dwóch słoiczków.
Oprócz wiersza, pokażę Wam tartę z grzybami, łatwą i szybką, dosłownie z 4 składników. Do zrobienia w godzinę. Trzeba się tylko zaopatrzyć w leśne grzyby:)
Migdały, liście bazylii, suszone pomidory, czosnek i oliwę umieszczam w misie blendera, miksuję na gładką, kremową masę. Zmiksowaną masę przekładam do dużej miski, dodaję parmezan, mieszam przy pomocy widelca. Doprawiam całość do smaku sola i pieprzem.
Kolejny przepis z dynią hokkaido. (...) Tym razem w duecie z mięsem - u mnie chudy schab, ale zamienić go można na pierś z kurczaka lub indyka. Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), aromatyczne i po prostu smaczne.
I właśnie wtedy mnie olśniło i postanowiłam upiec chleb musztardowo-miodowy. Dodatek miodu i musztardy jest dosyć skromny, dlatego chlebek nie ma „agresywnego” smaku, jest delikatny i świetnie komponuje się z kanapkami z dodatkiem musztardy.