Naleśniki z konfiturą jagodową
przepis:
2 jajka
150 ml mleka
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia
15 dag mąki
2 łyżki masła
100 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół słoiczka konfitury jagodowej (ok. 10 dag)
2 łyżki płatków migdałowych
olej do smażenia naleśników
Mleko, jajka, mąkę, sól, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Upiec naleśniki.
Na naleśnikach rozsmarować konfiturę z jagód, zrolować je i pociąć na ukośne kawałki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć śmietanę, a na niej kawałki naleśników. Posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200° C i zapiekać ok. 10 min.