Nazwałam ten chleb "drawskim", ponieważ przepis przywiozłam z Pojezierza Drawskiego - dostałam go od pani, która prowadziła gospodarstwo agroturystyczne. Przepis różni się trochę od innych przepisów na chleb na zakwasie w tym względzie, że nie obejmuje przygotowania zaczynu - do mąki dodaje się sam zakwas. Dobrze jest mieć więc zakwas dość "stary", bardzo aktywny, bo inaczej chlebek nie wyrośnie zbyt duży.
Do dużego rondla wlać wodę, włożyć mniejszy garnek. Wlać szklankę wody i zagotować. Dodać sok z cytryny. Zmniejszyć ogień i dodać kawałki masła oraz żółtka. Cały czas energicznie ubijać, aż sos zgęstnieje.
Mój mąż zażyczył sobie "zupy grzybowej". I w wielkim błędzie będzie ten, kto pomyśli, że chodzi o zupę. W jego rodzinnym domu tak określało się sos na bazie świeżych grzybów, duszonych z dużą ilością natki pietruszki oraz domową śmietaną. U mnie nazywało się to "sos grzybowy" i oboje uwielbiamy to danie. Podane z dowolnym makaronem jest jednym z najlepszych dań z grzybów.
Ostatnio zaintrygowały mnie japońskie bułeczki Anpan, które wypełnione są pastą z czerwonej fasoli. Niedawno przygotowywałam meksykańskie kanapki, w których ta pasta była składnikiem kluczowym i zostało mi jeszcze trochę do spożytkowania. Stwierdziłam, że to idealny sposób na jej wykorzystanie i przy okazji przetestowanie smaku japońskich bułeczek.
Tak z ręką na sercu: dawno nie jadłam nic równie dobrego! Ten deser jest niebiański. Kremowy pudding w połączeniu z lekko kwaskowatymi węgierkami, aromatem cynamonu i lekką nutą goździków tworzy zestaw wprost niezapomniany.
Na targowiskach za niewielkie pieniądze można nabyć pomidory odmiany Lima - to znak, że trzeba zabrać się za produkcję suszonych pomidorów. (...) Podczas przygotowania powstaje produkt uboczny - mokry środek: płyn i pestki. Można je wylać lub użyć do zupy czy gulaszu. Można też błyskawicznie przygotować świetny koktajl.
Zjadając 100 g ciasta pizzy fundujemy sobie około 190 – 210 kcal. natomiast w 100 g cukinii mamy tylko 16 kcal. Ponad to, cukinia dodatnio wpływa na procesy trawienia i odkwasza nasz organizm. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów takich jak wapń i potas. Mając na uwadze powyższe dane z wielką przyjemnością rezygnuję często z ciasta do pizzy zastępując je plastrami cukinii.
Z kwietniowej podróży po Hiszpanii przywiozłam dwa rodzaje chorizo, ostre i łagodne. Ostre wykorzystałam do przygotowania mojego ulubionego kurczaka po hiszpańsku natomiast łagodne połączyłam z krewetkami i oto wyszła wspaniała aromatyczna sałata, która idealnie nadaje się na przystawkę lub małą przekąskę.
U mnie urwanie głowy z przetworami i załapałam się jeszcze na jagody ostatnie:-) i jagody zamykam w słoiku, choć odrobinę ...doskonałe do deserów lub dla dzieci kiedy dopada ich biegunka :-) Bardzo lubię jagody w końcu na imię mam Jagoda... Polecam
W sobotnie popołudnie, kiedy już jest późno na upieczenie pracochłonnego ciasta, przychodzi mi do głowy aby zrobić coś słodkiego. W lodówce śliwki od koleżanki a w szafce reszta mąki orkiszowej. No i orzechy włoskie, obrane i posiekane