Śniadanie do łóżka #66: Śniadaniowe pasty kanapkowe

Śniadanie do łóżka #66: Śniadaniowe pasty kanapkowe
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #66: Śniadaniowe pasty kanapkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami































Słabość do kolorowych kanapek pozostała mi chyba z dzieciństwa. Jako dziewczynka twierdziłam, że zwykłe kanapki z szynką są nudne. Przyznam się, że z tą teorią mogę się zgodzić także dziś. Nie wynikało to z tego, że byłam wybredną panienką, po prostu byłam małym smakoszem i lubiłam, gdy moje kanapeczki były ładnie przystrojone. Żeby zachęcić mnie do zjedzenia klasycznej kanapki z szynką, babcia kroiła mi je na mniejsze kawałki, które nazywane były przez nas "hamsikami". Nie byłam wtedy świadoma podwójnego znaczenia słowa (ham - ang. szynka), hamsiki to były dla mnie po prostu małe kąski. Na zdjęciu poniżej męczę się właśnie z hamsikami, trzymając je uparcie w buzi. W przedszkolu byłam dosyć wysoka na tle moich innych rówieśników, dlatego podczas zabawy w ptaszki, byłam przydzielana do grupy "wron", czyli najwyższych dzieci :) Tutaj mam prawdopodobnie 4 lata.
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #66: Śniadaniowe pasty kanapkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj małe kanapeczki kojarzą mi się bardziej z imprezowymi przekąskami typu finger food. Gdy urządzam czasem imprezy to zawsze robię chociaż jedną pastę, którą podaję na małych kanapeczkach. Pasty chętnie zjadam także na śniadanie, czy kolację. Jeśli nie macie cierpliwości z rana, bo gdy tylko się obudzicie - burczy wam w brzuchu, to możecie taką pastę przygotować wieczorem i schować do lodówki. Rano będzie prawdopodobnie jeszcze smaczniejsza, bo się "przegryzie".
Follow my blog with Bloglovin
Moje dzisiejsze propozycje past kanapkowych do "hamisków" to: pasta jajeczna z tuńczykiem i rzodkiewką pasta serowo-kukurydziana z suszonymi pomidorami oraz pasta z makrelą i kaparami.
Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mój faworyt to pasta z makrelą, Paweł z kolei najbardziej lubi pastę kukurydzianą z żółtym serem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. A Wam która pasta odpowiada najbardziej? :)
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #66: Śniadaniowe pasty kanapkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

































Pasta jajeczna z tuńczykiem
  • 3 wiejskie jaja z podwójnymi żółtkami lub 5 zwykłych jaj (ugotowane na twardo)
  • puszka tuńczyka w kawałkach (ok. 150 g)
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • garść kiełków lucerny do przystrojenia
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  1. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka wrzucamy do wysokiej miski. Tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy jajka, by osiągnąć efekt jajek przeciśniętych przez praskę.
  2. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojoną w grubą kostkę rzodkiewkę, i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy składniki.
  3. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny, jogurtem i musztardą. Przygotowany sos wlewamy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do "przegryzienia" na 30 minut do lodówki lub podajemy od razu.
  4. Kanapeczki z pastą jajeczną dekorujemy plastrami rzodkiewki i kiełkami lucerny.
Pasta kukurydziano-serowa z suszonymi pomidorami
  • puszka kukurydzy (ok. 300 g)
  • 80 g żółtego sera w kawałku
  • 5 suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • kiełki lucerny do przystrojenia
  • pumpernikiel w okrągłym kształcie*
  1. Kukurydzę odsączoną z zalewy wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżeczkę masła i łyżeczkę majonezu i miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Składniki dodajemy do kukurydzy, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Pastę wkładamy do lodówki na pół godziny, aby się "przegryzła" lub podajemy od razu na pumperniklu. Kanapeczki dekorujemy kiełkami lucerny.
* W przypadku prostokątnego pumpernikla, można wyciąć z niego mniejsze kółka za pomocą wykrawaczki lub obrysować np. kieliszek i wykroić.

Pasta z makrelą i kaparami
  • wędzona makrela
  • 100 g chudego twarogu
  • 4 łyżki sosu BBQ lub ketchupu (najlepiej domowego)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • do ozdoby: cebula pokrojona w piórka, plastry ogórka kiszonego, koperek
  1. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wrzucamy do wysokiego naczynia.
  2. Dodajemy twaróg, sos BBQ (lub ketchup) oraz posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  3. Dodajemy posiekany koperek, kapary. Pastę przyprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu.
  4. Pastę z makreli chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu.
  5. Kanapeczki z pastą dekorujemy cebulą, ogórkiem kiszonym i koperkiem.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #66: Śniadaniowe pasty kanapkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







































Tosia

Kategorie przepisów