Każdemu jednak mogę polecić Zieloną milę, a do filmu obowiązkowo kawałek ciepłego chleba kukurydzianego. Z chrupiącą skórką, miękkim środkiem i wyraźnie kukurydzianym smakiem :)
Czekolada i camembert - kto nie próbował tego duetu, koniecznie musi nadrobić! Camembert świetnie się sprawdza w słodkich klimatach (...) Kompozycja mega udana i godna gorącego polecenia.
Od czasu do czasu warto zainwestować w świeże tropikalne owoce. Najczęściej po zakupie trzeba odczekać kilka dni, zanim całkowicie dojrzeją, ale smak koktajlu z takich owoców to istna poezja. Zwłaszcza, gdy dodamy do niego mleka kokosowego. :)
Wspaniały w swej prostocie. Niby włoski, a jednak z naleciałościami kuchni polskiej. Według mnie, oscypek jest godną konkurencją i fajnym urozmaiceniem dla parmezanu. A na dodatek obiad robi się dosłownie w 15 minut :)
Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na kofty z bardzo aromatycznym sosem. Kofty to smażone warzywne kuleczki z dodatkiem mąki z ciecierzycy - bardzo specyficznej w smaku.
Najlepsze jest w nich "zachowanie" masła orzechowego, które choć w założeniu miało być wypełnieniem muffinek, wędruje w górną część i tam się osadza bądź... eksploduje na wierzch i tworzy na górze liczne pęknięcia, przez które wylewa się na muffinkę. Pycha :)
Już niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni!
Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają!
Ostatnio miałam zabiegany dzień, więc postanowiłam skorzystać właśnie z automatu. Akurat wybierałam się z wizytą do babci, którą często odwiedzam z domowym chlebem. Dlatego do podstawowych składników dodałam jeszcze jej ulubioną przyprawę – cynamon. I tak powstał szybki chlebek cynamonowy
Są pyszne. Ciasto jest puszyste, delikatne, lekko spieczone z wierzchu, mocno kakaowe, wilgotne za sprawą truskawek i ... bardzo proste w przygotowaniu.
Soczysty filet z indyka zamarynowany w „ Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie!!!
Dopóki jeszcze, mam możliwość dostać świeży rabarbar, bardzo chętnie po niego sięgam i wykorzystuję w swoich wypiekach. Dzisiaj propozycja na słodką, lekką, iście letnią tartę.