Klasyczny sernik z konfiturą truskawkowo-miętową

Klasyczny sernik z konfiturą truskawkowo-miętową
Weekend, śniadanie do łóżka, szukanie pomysłu na obiad i obowiązkowo ciasto - a jakie: sernik!
Nazwałam go klasycznym, bo zrobiony z wiejskiego twarogu, wiejskich jajek i ma w sobie jeszcze cukier, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny.

Zdjęcie - Klasyczny sernik z konfiturą truskawkowo-miętową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na ciasteczkowym spodzie z truskawkową czapą... czego chcieć więcej... niczego... był pyszny!
Zdjęcie - Klasyczny sernik z konfiturą truskawkowo-miętową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
  • 1 kg zmielonego twarogu wiejskiego (można dać wiaderkowy, będzie delikatniejszy)
  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • otarta skórka z jednej cytryny


Przygotowanie:
  • w misie miksera umieścić jajka, cukier, sól i miksować około 10-12 minut na cudnie kremową masę
  • tortownicę wyłożyć papierem, na spód wyłożyć kruche ciastka
  • po tym czasie łyżka po łyżce ciągle miksując na średnich obrotach dodawać twaróg
  • na sam koniec zetrzeć skórkę z cytryny
  • całość delikatnie przełożyć do tortownicy, tak, żeby ciasta nie wypłynęły nam, tylko tworzyły spód
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 45 minut
  • po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki, zostawić sernik na 15-20 minut, po tym czasie wyjąć, ostudzić i na noc włożyć do lodówki
  • tuż przed podaniem na wierzch wyłożyć truskawkową konfiturę z tego przepisu - mojego oczywiście i ozdobić listkami mięty

Zdjęcie - Klasyczny sernik z konfiturą truskawkowo-miętową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów