Sezonowa zupa minestrone.
Na minestrone trudno szukać jedynego właściwego przepisu z prostej przyczyny. Nie ma go, bowiem zupę tę gotujemy z wszystkich aktualnie dostępnych warzyw, najlepiej tych, na które akurat mamy sezon. Jej korzenie trzeba by szukać w gorących włoskich kuchniach, ale jest blisko spokrewniona z naszą rodzimą jarzynową.
Minestrone to idealna propozycja na letni posiłek. Pełna warzyw, ziół, w delikatnym bulionie z kroplą najlepszej oliwy.
Dla mnie ideał!
Zawsze wtedy gdy nie mam czasu na długie gotowanie i gdy znów nie mam pomysłu na obiad
Zupa zawsze się sprawdza – smaczna, lekka i pożywna.
Składniki:
- 1-2 ziemniaki
- 1-2 małe młode marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek ok 5cm pora
- 1 mała kalarepka bez liści
- ok 100g zielonego groszku
- ok 100g zielonych szparagów
- 1,5l wody
- 2-3 łyżki oliwy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 2-3 gałązki świeżego majeranku
Przygotowanie krok po kroku:
- Warzywa w minestrone to podstawa. Używam świeżych, a ich zestaw dowolnie komponuję w zależności od sezonu. Powinny stanowić większość w zupie, by nie dodawać makaronu, ani dodatkowo nie zagęszczać
- Warzywa (ziemniaki, kalarepkę i warzywa korzeniowe, por) kroję w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojone warzywa. Lekko podsmażam nie rumieniąc.
- Następnie zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, pieprz, lekko solę i gotuję przez ok 20 minut do miękkości.
- Gdy warzywa są już miękkie dodaję groszek, szparagi pokrojone na 2-3 części i posiekane zioła i gotuję przez kolejne 5 minut. Jeśli używamy suszonych ziół, dodajemy je na samym końcu. Do minestrone polecam jednak świeże.
- Gotową zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!