Domowe lody truskawkowe bez jajek
Domowa produkcja lodów to dla mnie zupełna nowość. Nie mam maszynki do lodów i zawsze wydawało mi się, że nigdy nie będę jej potrzebować, bo w sklepach można kupić wspaniałe lody o niezliczonej ilości smaków. Jednak wystarczyło, że raz skusiłam się na domowe lody i przepadłam z kretesem!
To zupełnie inny wymiar lodów. Smak od razu zdradza, że nie były produkowane masowo w fabryce. Mają prawdziwe mleko, prawdziwy cukier i prawdziwe owoce. Co z tego, że musiałam je miksować kilkakrotnie w trakcie mrożenia, aby były gładkie bez kryształków lodu? Było warto.
Te lody to tylko mleko skondensowane, cukier i dodatek smakowy ( u mnie truskawki). Nie ma tu surowych żółtek.
Przepis zaczerpnęłam od Dorotki. U niej jest to przepis na lody mleczne.
Dla mnie te lody mleczne w przyszłości będą bazą do budowania wszystkich smaków świata - będę dodawać owoce świeże i pieczone (np. brzoskwinie - jak sugeruje Nigella), orzechy, Nutellę, masę makową ...
Dziś lody truskawkowe - zapraszam!
Dorota pisze, że są to miękkie lody. Mi jednak zamarzły na kość, jak tradycyjne lody ze sklepu trzymane w domowej zamrażarce. W takim wypadku trzeba je przełożyć do lodówki 30 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły.
Domowe lody truskawkowe bez jajek
źródło przepisu - Moje Wypieki
1 karton mleka skondensowanego niesłodzonego - 500 g (u Doroty było - 1 puszka)
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstarktu z wanilli
200 g zmiksowanych truskawek (u Doroty było - 100 g)
Mleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce 24 h przed planowanym przygotowaniem lodów).
Po tym czasie mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do naczynia, ubić na gęstą masę przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania białek), około 30 - 40 sekund, w zależności od miksera. Na koniec wsypać cukier, dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować. Teraz dołożyć zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
Zawartość przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.